Alloophorus robustus
 
(Bean, 1892)
 
Tekst: Kees de Jong - Foto's: Kees de JongGeplaatst: 12 augustus 2018

blanko 1400x300 copy


 

Nederlandse naam
Buldog goodeide

Grootte
Vrouwtjes tot 20 cm. De mannetjes blijven iets kleiner. Het is de grootste goodeïde.

Temperatuur
Tussen de 16 en de 24˚C. Bij de lagere temperatuur plant de soort zich niet voort.

Verspreiding
komt op veel plaatsen in centraal Mexico voor. Vroeger ook in het Rio Lerma stroomgebied, bij de Cotija dam en in grote meren zoals Cuitzeo, Pátzcuaro, Chapala, Zacapu en Zirahuén. Uit de helft van de plaatsen waar de soort eerder werd aangetroffen is zij verdwenen. In twee regio’s zijn zelfs alle populaties verdwenen. De soort wordt als bedreigd aangemerkt.

 

Bijzonderheden
Behalve de robuuste bouw heeft de soort weinig opvallende kenmerken. Het bruinige lichaam is aan de buikzijde iets lichter. De vinnen zijn kleurloos. Bij sommige mannetjes de staartvin aan het uiteinde gelig. De rugvin is bij mannetjes langer en bij hun aarsvin zijn de voorste vinstralen verkleefd. Dit laatste is kenmerkend voor het geslachtsorgaan van de goodeïden.

De vissen hebben een stevige bek waarin de tanden goed zichtbaar zijn.

Buldog-goodeïden hebben een aquarium met schuilplaatsen nodig De lengte van het aquarium moet minstens 100 cm zijn, omdat de mannetjes onderling agressief kunnen zijn.

Bij deze carnivoor is het voedsel het belangrijkste aspect van de verzorging. De soort eet het liefste levende vissen, maar er zijn alternatieven. Zo worden regenwormen en garnalen graag gegeten. In uiterste nood is vlokkenvoer mogelijk. Dit is echter slechts een tijdelijk oplossing, want deze soort heeft stevig voedsel nodig. Jongen van deze soort eten ook graag diepvriesvoer.

Het kweken verloopt niet altijd soepel. Als de vissen in een groepje worden gehouden en dus zelf een partner kunnen kiezen, gaat het makkelijker.

De vrouwtjes werpen niet vaak. Mijn ervaring is dat ze twee tot drie keer per jaar jongen werpen. De jongen zijn vlak na de geboorte bijna drie centimeter. Het maximale aantal jongen dat ik in één worp heb gehad, was 25, maar ik denk dat grotere vrouwen meer jongen kunnen werpen. Ik hield alleen maar jongen over als ik het vrouwtje op tijd apart zette. Anders worden de jongen meteen na de geboorte door de grotere vissen opgegeten. Gezien de grootte van het vrouwtje moet dit aparte aquarium minimaal 40 cm groot zijn en voorzien zijn van schuilplaatsen. Als de jongen geboren zijn, dient het vrouwtje verwijderd te worden anders eet ze haar eigen jongen op. De jongen eten meteen allerlei levend- en diepvriesvoer. In mijn aquaria heb ik veel kleine glasgarnaaltjes die ook prima voedsel vormen. Het duurt ongeveer een jaar voordat de jongen zelf voor nakomelingen kunnen zorgen. Als ze groot genoeg zijn, kunnen ze bij de groep worden geplaatst.

Het houden en verzorgen van de buldog-goodeïde is interessant, ook al hebben ze nauwelijks kleur.

Door zijn eetlust zorgt de buldog-goodeïde ervoor dat een kweker van vis op een nette manier van zijn overschot aan visjes afkomt.

 

© 2018-2019 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept