Ataeniobius toweri
 
(Meek, 1904)
 
Tekst: Kees de Jong - Foto's: Juan Carlos Merino, Chiara Sciarone (vis) & Kees de Jong (biotoop)Geplaatst: 12 augustus 2018

ataeniobius-toweri-1400x300---kopie---kopie.jpg

 
Nederlandse naam
Blauwstaart goodeïde

Grootte
De vrouwtjes kunnen een lengte van 9 cm bereiken, de mannetjes blijven iets kleiner.

Temperatuur
22 tot 28°C.

Verspreiding 
De soort komt voor in de bovenloop van de Río Verder in de Mexicaanse staat San Luis Potosi. Het centrum van de verspreiding vormen de bronnen van Laguna Media Luna, waar de soort in de rustige delen in grote scholen kan worden aangetroffen. Op enkele plaatsen rondom Laguna Media Luna leeft de soort ook. Het kleine verspreidingsgebied maakt dat de soort als bedreigd wordt gezien. De soort is de meest oostelijk voorkomende goodeïde en leeft niet samen met andere goodeïden.
 
Ataeniobius toweri kaart.jpg

Bijzonderheden
Deze torpedovormige goodeïde heeft haar Nederlandse naam te danken aan de blauwe staart die met name bij de mannetjes af en toe duidelijk zichtbaar is. Binnen Poecilia Nederland wordt deze rustige vis al meer dan 20 jaar gehouden. Hoewel de blauwstaart goodeïde in het natuurlijke verspreidingsgebied in water met extreme hardheid (Gh >40) en met een hoge temperatuur van 30°C is ze in het aquarium prima onder minder extreme omstandigheden te houden. Net als bij de meeste goodeïden levert het houden in een groep waarin dieren van verschillende leeftijden samen leven het beste. Naast een open zwemruimte dienen er voldoende schuilplaatsen te zijn die de ouderdieren de mogelijkheid bieden om zich af en toe uit de groep terug te trekken. De pasgeboren jongen zijn bij de geboorte ongeveer 1,5 cm groot en houden zich de eerste dagen tussen de planten op. De blauwstaart goodeïde is de enige goodeïde waarbij de jongen na de geboorte geen trophotaenia hebben.
 
Laguna-Media-Luna-1400x300-copy.jpg
 
Voedsel
Aan het voedsel worden geen bijzondere eisen gesteld. Plantaardige kost dient een onderdeel te zijn van een gevarieerd menu.
© 2018-2019 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept