Brachyrhaphis roseni
 
Bussing, 1988
 
Tekst: Kees de Jong - Foto's: Juan Carlos Merino & Ruud WildekampGeplaatst: 9 september 2018 

Brachyrhaphis-roseni-1400x300.jpg

Nederlandse naam
Niet aanwezig

Grootte
Er zijn twee typen mannetjes, een kleine van circa 2,5 cm en een grotere van 4 cm. De beduidend forsere vrouwtjes kunnen tot 6 cm groot worden.

Temperatuur
20-26°C.

Verspreiding
Het zuidwesten van Costa Rica en het noordwesten van Panama.

 

Brachyrhaphis roseni kaart.jpg

 

Bijzonderheden
Net als veel andere soorten uit het genus Brachyrhaphis een aantrekkelijke soort. De voor dit genus zo kenmerkende zwarte eerste vinstralen van de aarsvin zijn duidelijk herkenbaar. De mannetjes hebben een interessante balts waarbij ze hun nek over de buikzijde van de vrouwtjes heen en weer bewegen. De kleine jongen worden bij onvoldoende schuilplaatsen meteen door de grotere vissen opgegeten. Een flinke laag hoornblad waaruit de pasgeboren jongen worden gevangen om separaat op te worden gefokt, is een prima manier om deze soort te kweken.

Eind jaren tachtig was dit één van de vaker gehouden Brachyrhaphis soorten. De laatste jaren treffen we haar niet vaak meer in aquaria van liefhebbers aan. Ondanks hun fraaie kleuren lijken alle soorten uit dit genus wat minder populair te zijn. Mogelijk vanwege het feit dat ze de naam hebben nogal agressief te zijn. Naar mijn idee valt dit nog wel mee. Ze zijn prima samen te houden met andere grotere kortvinnige soorten. De Brachyrhaphis soorten met een bredere rugvin zijn groter en agressiever dan de soorten uit dit genus die een smalle rugvin hebben en ook in groepen leven (bijv. B. roswithae).

Voedsel
Brachyrhaphis roseni heeft een voorkeur voor dierlijk voedsel. De diepgevroren variant wordt ook zonder problemen gegeten.

Aquarium
In een aquarium vanaf 80 cm kunnen prima enkele vissen van deze soort worden gehouden.

 

© 2018-2019 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept