Gambusia sexradiata
 
Hubbs, 1936
 
Tekst: Kees de Jong - Foto's: Leo van der Meer - Geplaatst: 7 oktober 2018

Gambusia-sexradiata-1400x300-copy.jpg

 
Nederlandse naam
Niet aanwezig.

Grootte
Mannetjes maximaal 3,5 cm; de vrouwtjes tot 5 cm.

Temperatuur
Rond de 24°C.

Verspreiding
De soort komt voor langs de kust van de Mexicaanse staten Veracruz en Campeche vanaf de monding van de Río Cazones. Meer landinwaarts in de staten Oaxaca en Chiapas, tot aan in Guatemala. Een groot verspreidingsgebied met een daarin verschillende enigszins van elkaar verschillende populaties.
 
Gambusia sexradiata kaart.jpg

Bijzonderheden
Gambusia’s hebben de naam om agressief en niet aantrekkelijk te zijn. Dat is lang niet altijd het geval en ook Gambusia sexradiata maakt dat duidelijk. Hoewel niet uitgesproken gekleurd maken de kleine punten op blauwglanzende en hoge lichaam het tot een aantrekkelijke aquariumbewoner. De soort is niet agressief en kan prima samen worden gehouden met andere kortvinnige vissen die minimaal dezelfde grootte hebben.

De beweeglijke G. sexradiata bewoont de middelste en bovenste waterlagen. Om af en toe aan de actieve mannetjes te kunnen ontsnappen is het noodzakelijk dat de vrouwtjes zich af en toe in de planten terug kunnen trekken. De soort houdt van dierlijk voedsel en ook de jongen worden door de grotere vissen als voer gezien. Hoewel sommigen andere ervaringen hebben, hield ik alleen maar jongen over als ik de vrouwtjes in een aparte bak hun jongen liet werpen. De jongen zijn eenvoudig op te fokken en kunnen na enige tijd weer aan de groep worden toegevoegd. Na ongeveer vijf maanden zijn ze geslachtsrijp.
© 2018-2019 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept