Girardinichthys multiradiatus
 
(Meek, 1904)
 
Tekst: Kees de Jong - Foto's: Ruud Wildekamp - Geplaatst: 18 september 2018

Girardinichthys-multiradiatus-1400x300.jpg

 

Nederlandse naam
Niet aanwezig

Grootte
Vrouwtjes tot 5; de mannetjes blijven een.

Temperatuur
Grofweg tussen de 17 en 22°C. Afhankelijk van het oorspronkelijke biotoop kan een lagere temperatuur ook over enige tijd worden verdragen.

Verspreiding
Deze kleiner blijvende goodeïde komt voor in het hoogland ten westen van Mexico Stad. De soort leeft daar in stroompjes en bronnen. De laatste jaren verdwijnen telkens meer populaties van dit fraaie visje en de soort heeft dan ook een bedreigde status gekregen.


Girardinichthys multiradiatus kaartje.jpg

 

Bijzonderheden
Een kleinere goodeïde die als meest opvallende kenmerk de brede rug- en aarsvin van de mannetjes zijn. De vrouwtjes hebben kleinere vinnen, een enigszins gemarmerd lichaam en een drachtigheidsvlek. De mannetjes hebben een uitgebreide balts waarbij de kleur van de vinnen intensiever is. Deze worden dan geel met een zwarte band. In het natuurlijke gebied vormen de dominante mannetjes een territorium dat ze tegen andere mannetjes verdedigen en waar ze paringsrijpe vrouwtjes in proberen te lokken. Zwakkere mannetjes houden een bleke kleur en hebben een pseudo-drachtigheidsvlek. Hierdoor zijn ze nauwelijks van de vrouwtjes te onderscheiden. Ze proberen om niet opgemerkt te worden door de sterkere dominante mannen en dan ongemerkt vrouwtjes te bevruchten.

Om deze kleinere soort goed tot haar recht te laten komen, is een aquarium van 100 cm of meer het beste. Hierin kan een grote groep van deze vissen leven. ’s Zomers kunnen de vissen goed buiten worden gehouden. Dit komt de gezondheid sterk ten goede.

Maravatio-1400x300.jpg

Foto's Kees de Jong: Maravatio (Hier werd G. multiradiatus in grote hoeveelheden aangetroffen. Tegenwoordig (2014) slechts enkele exemplaren).

Schuilplaatsen in de vorm van planten zijn noodzakelijk. De vrouwtjes kunnen zich hier in terugtrekken en ook de pasgeboren jongen houden zich hier de eerste dagen op. De jongen zijn bij de geboorte ruim 1 cm groot en kunnen meteen met klein levend en droogvoer worden gevoerd. De soort kan in een groep worden gekweekt. Op de lange duur is het ook beter om vissen van verschillende leeftijd samen te houden. Daarmee wordt ook voorkomen dat men eindigt met een groep oudere vissen die zich niet meer voortplant.

Voor het welzijn van de vissen is het noodzakelijk dat wekelijks een deel van het water wordt ververst. Dit extra werk is de fraaie Girardinichthys multiradiatus echter meer dan waard.

Voedsel
Aan het voer worden geen bijzondere eisen gesteld, diepvries- en droogvoer worden zonder problemen gegeten. Een aanvulling met levend voer als watervlooien en cyclops komt de gezondheid ten goede.

© 2018-2019 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept