Poecilia mexicana
steindachner, 1863
Poecilia mexicana ♀
Poecilia mexicana ♀
Poecilia mexicana ♂
landkaart
Tekst
Marco Goeman
Foto's
Zie foto
Geplaatst
3 februari 2021
Nederlandse naam
Mexicaanse molly.
Etymologie
Niet aanwezig.
Grootte
De grootte varieert en is afhankelijk van de populatie. De vrouwtjes kunnen tot 10 cm groot worden. De mannetjes blijven beduidend kleiner. Soms zijn ze slechts 4 cm, maar ze kunnen ook wel 7 cm groot worden.
Temperatuur
24-28°C. Deze molly heeft echter een hoge temperatuur tolerantie en verdraagt een lagere temperatuur ook goed.
Aquarium
Een aquarium van minimaal 80x40x40 cm is zeker aan te bevelen. Poecilia mexicana heeft door zijn grootte en bewegelijkheid een ruim aquarium nodig dat ook van beplanting dient te worden voorzien.
Verspreiding
De Mexicaanse molly heeft een groot verspreidingsgebied vanuit de Caribische kust van noord-Mexico naar het zuidelijke Belize, Guatemala, Honduras tot aan het Panamakanaal. De soort leeft in dit gebied in diverse zoet- en brakwater biotopen. Over het algemeen komt ze in langzaamstromend water voor. In dit gebied leeft de Mexicaanse molly samen met een grote hoeveelheid levendbarende tandkarpers, zoals diverse Gambusia-soorten, Heterophallus milleri, Priapella olmeca, P. chamulae en andere molly’s, maar ook met karperzalmpjes en cichliden leeft ze samen. Op veel andere plekken is de soort geïntroduceerd en daar weet ze zich door haar aanpassingsvermogen te handhaven.
Bijzonderheden
Wat bij deze soort natuurlijk al direct opvalt is het verschil in grootte tussen man en vrouw. Het grote formaat van de vrouwtjes maakt dat zij daarom direct in het oog springen en niet om haar fraaie kleuren. De vrouwtjes van Poecilia mexicana hebben geen andere kleuren dan een olijfkleurig lichaam. Mannelijke exemplaren daarentegen hebben een zeer felle gele zoom aan de rand van de staartvin en met een gele waas over de rest van het lichaam zijn zij zeer fraai gekleurd. De mannetjes zijn heel variabel van kleur en tekening. In de natuur komen ook mannetjes met veel zwarte vlekken op het lichaam of een bijna oranje lichaamskleur voor. De holenpopulaties van deze molly nemen een aparte plaats in en zijn onderwerp van veel onderzoek.

Poecilia mexicana is een zeer bewegelijke vis die graag in het gezelschap van soortgenoten is. Mannetjes maken de gehele dag jacht op de vrouwtjes en dominante mannen zullen de jongere mannetjes, die in hun poging het vrouwtje waar zij al jacht op maken en proberen te bevruchten, verjagen.
Kweek
De kweek is zeer eenvoudig en elke 4 weken zullen wel weer nieuwe jongen worden geboren waarvan altijd genoeg overblijven als er schuilmogelijkheden zijn. De pasgeboren jongen schuilen aan het wateroppervlak tussen de planten. Volwassen vrouwtjes zullen minimaal 30 jongen per worp voortbrengen. De jongen zijn bij de geboorte ongeveer 10 mm groot en groeien zeer snel. Op een leeftijd van 42 dagen/ 6 weken maten de kleinste jongen 3,5 cm en de grootste 4,5 cm. Bij jonge mannetjes wordt het gonopodium op een leeftijd van tussen de 3 en 4 weken zichtbaar en zie je soms al pogingen tot paring.
Voedsel
Het voeren van Poecilia mexicana is heel gemakkelijk. Zowel levend (vers of gevroren) als de diverse soorten vlokvoeders worden gegeten.
Overig
De soort is een vredelievende soort en kan prima in het verwarmde gezelschapsaquarium worden gehouden als bijvis met andere niet al te drukken soorten. Ikzelf houd ze samen met diverse Zuid Amerikaanse vissen waaronder Laetacara curviceps, Brochis splendens, Pterophyllum leopoldi en Paracheirodon axelrodi.
Vijver
Deze soort kan gedurende de zomermaanden niet buiten in de vijver worden gehouden.
Literatuur
Geen

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl