Poeciliopsis baenschi
Meyer, Radda, Riehl & Feichtinger, 1985
Poeciliopsis baenschi Rio el Tuito
Poeciliopsis baenschi Rio el Tuito
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto
Geplaatst
3 februari 2021
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Etymologie
Niet aanwezig.
Grootte
De vrouwtjes worden tot 5 cm groot, de mannetjes blijven een centimeter kleiner.
Temperatuur
In het natuurlijke leefgebied tussen de 18-28°C. De temperatuur is afhankelijk van de het jaargetijde. In de droge periode komt de soort ook voor in kleine ondiepe restwatertjes waar de watertemperatuur oploopt. In het aquarium is een temperatuur van rond de 23°C voldoende.
Aquarium
?
Verspreiding
Deze levendbarende tandkarper leeft aan de Pacifische kust van Centraal-Mexico in een aantal stromen 50 km zuidelijk van de stad Puerto Villarta tot aan het Rio Salado stroomgebied (10 km zuidoost van Colima). De soort leeft hier in stromend water. Andere soorten die hier leven zijn onder andere de levendbarende tandkapers Poecilia chica, Poecilia butleri en Poeciliopsis turneri en de goodeïden Ilyodon xantusi en Xenotaenia resolanae. Poeciliopsis baenschi komt op af en toe in grote hoeveelheden voor. In sommige populaties zijn veel meer mannetjes dan vrouwtjes aanwezig.
Bijzonderheden
De lichaamskleur van deze soort is leemkleurig met een lichte buikzijde. De schubben op de bovenkant van het lichaam zijn voorzien van een zwart randje, waardoor een nettekening op dit deel van het lichaam aanwezig is. Het opvallendste kenmerk zijn de 3 tot 5 donkere punten op het lichaam. Als de vissen in de juiste stemming zijn, hebben de vinnen een gele glans. Boven de aarsvin bevindt zich een zwarte vlek. Naast een slanker lichaam zijn de mannetjes ook van de vrouwtjes te onderscheiden door hun lange dunne gonopodium. Bij de dominante mannetjes zijn de vlekken minder goed zichtbaar en is het lichaam goudkleurig. Deze mannetjes proberen een territorium te vormen waaruit ze andere mannetjes verjagen.

Poeciliopsis baenschi is relatief eenvoudig te houden. Enige stroming en regelmatige verversing van het water is wel noodzakelijk. In 2000 had ik van Derek Lambert een paartje van P. baenschi gekregen, maar het was me niet gelukt om daarmee te kweken. Mijn ervaringen met de soort heb ik opgedaan met vissen die ik in 2013 uit Mexico had meegenomen. De kweek liep in eerste instantie zonder problemen en het was niet nodig om de jongen apart op te fokken. Later veranderde dit en werden de jongen door de grotere vissen opgegeten. Ik moest de pasgeboren jongen dagelijks uit de goedbeplante bak vangen om ze vervolgens separaat op te fokken. De jongen zijn bij de geboorte ongeveer 8 mm groot en eten meteen klein levend- en droogvoer. P. baenschi heeft superfoetatie en het vrouwtje kan twee worpen op hetzelfde moment in haar lichaam hebben. Elke twee weken worden dan tot maximaal 6 jongen per worp geboren. Bij mij hadden de vrouwtjes af en toe en rustperiode van enkele maanden waarin geen jongen werden geboren.

Een ander probleem dat zich voordeed was dat de mannetjes telkens kleiner bleven. Het lukte om veel vissen te kweken en deze onder andere liefhebbers te verspreiden. Mijn eigen groepje hield ik nog enige tijd aan, maar toen ik weer wat andere soorten kon krijgen, gebruikte ik de bak daarvoor en gaf mijn vissen weg. De laatste jaren heb ik deze soort op bijeenkomsten niet meer gezien en mogelijk wordt zij niet of nauwelijks meer gehouden.
Kweek
Zie bijzonderheden.
Voedsel
?
Overig
Poeciliopsis baenschi is een levendig en actief visje dat het beste tot zijn recht komt in een groep.
Literatuur
Geen

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl