Priapella compressa
Alvarez del Villar, 1948
Priapella compressa ♂ & ♀
Priapella compressa ♂
Priapella compressa ♂ & ♀
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Leo van der Meer
Geplaatst
27 oktober 2018
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Grootte
De mannetjes worden 5 cm en de vrouwtjes 7 cm groot.
Temperatuur
22-26°C.
Verspreiding
De soort komt in een relatief klein gebied voor in de buurt van de ruïnes van de Maya stad bij Palenque (Río Otolum) en de Agua Azul. Beide locaties bevinden zich in de Mexicaanse staat Chiapas.
Bijzonderheden
P. compressa is één van de grotere vertegenwoordigers uit de groep van de ‘levendbarende blauwogen’. Met het blauwe oogje hebben we het meest opvallende kenmerk van deze soort genoemd. In tegenstelling tot P. olmecae zijn de vinnen van deze soort op een blauw groene glans na kleurloos. Het lichaam is hoog en de soort oogt dan ook stevig. Bij de juiste lichtinval heeft het lichaam een blauw-oranje glans. Ook deze Priapella-soort houdt van stromend water en een ruim aquarium met enige waterbeweging is voor een goede verzorging dan ook noodzakelijk. De vissen bevinden zich meestal in het middelste en bovenste deel van het aquarium. Net als de andere levendbarende blauwogen moet ook deze soort in een groep worden gehouden.
Kweek
De drachtige vrouwtjes kunnen stevig worden maar het is moeilijk om de geboorte van de jongen te voorspellen. Meestal zwemt er ineens een aantal jongen in het aquarium. Het aantal jongen kan ruim 20 per worp bedragen, maar als deze niet snel apart worden gezet, worden ze voedsel voor de grotere dieren en blijven er nauwelijks over. Een vrouwtje apart zetten is mogelijk, maar dit moet dan wel in een aquarium van minstens 40 cm lengte om overbodige stress te voorkomen. De mate van kannibalisme door de grotere vissen laat zich door mij moeilijk voorspellen. Er zijn periodes dat de jongen een grotere kans maken om te leveren. Het verplaatsen of toevoegen van planten kan de overlevingskans al vergroten. Ook een beetje een kwestie van experimenteren. Apart opfokken levert echter de meeste vissen op. Als de jongen ongeveer drie centimeter zijn, kunnen ze weer bij de groep worden geplaatst.
Voedsel
Het voer moet voornamelijk uit dierlijke bestanddelen bestaan en diepvries of levend voer mag niet ontbreken.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl