Scolichtys greenwayi
Rosen, 1967
Scolichtys greenwayi ♂
Scolichtys greenwayi ♀
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Juan Carlos Merino
Geplaatst
20 januari 2019
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Grootte
Mannetjes maximaal 3,5 cm; de vrouwtjes tot 5 cm.
Temperatuur
Van 20 tot 24°C.
Verspreiding
In de bovenloop van de río Chixoy in centraal Guatemala. Hier leeft de soort in geïsoleerde stroompjes rond de 500 meter hoogte.
Bijzonderheden
De vissen hebben een bruine grondkleur met als opvallendste kenmerk één of meer zwarte vlekken en een donkere band in het midden van het lichaam. Bij de juiste lichtinval is vooral de achterkant van het lichaam violetkleurig. Bij het maken van foto’s met een flits kan deze kleur zeer nadrukkelijk naar voren komen. De mannetjes zijn slanker en daarnaast herkenbaar aan het gonopodium met een opvallende punt. In de rugvin zijn soms twee donkere bandjes zichtbaar.
Kweek
De soort is eenvoudig te houden en te kweken. Bij een gevarieerde voeding en een aquarium met voldoende schuilplaatsen aan het wateroppervlak zullen al snel jongen zichtbaar zijn. Deze hoeven niet apart te worden opgefokt, als er tenminste geen andere vissen in het aquarium aanwezig zijn die ze opeten. Elke vier tot vijf weken kunnen er tot 30 jongen worden geboren, maar mijn ervaring is dat het meestal minder zijn. Schoon water is op de lange duur wel van belang om deze levendbarende tandkarper te houden en te kweken.
Overig
Bij een juiste lichtinval is S. greenwayi een aantrekkelijk visje dat bovendien eenvoudig te houden en te kweken is. Helaas wordt de soort niet vaak meer gehouden. Jarenlang was het een veel gehouden visje, maar nu zien we haar nauwelijks meer. De jarenlang in de aquariumhobby nog niet zo lang bekende S. iota wordt nu vaker gehouden. Misschien is het tijd om S. greenwayi ook weer eens een kans te geven. De soort verdient het. Het zal echter lastig worden om ze nog in de hobby te vinden.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl