Skiffia multipunctata
(Pellegrin, 1901)
Skiffia multipunctata ♂
Skiffia multipunctata ♂
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Fotograaf onbekend
Geplaatst
27 oktober 2018
Nederlandse naam
Gevlekte zaagvin goodeïde
Grootte
Wildvang exemplaren kunnen een grootte van 8 cm bereiken. In het aquarium blijft deze soort vaak kleiner.
Temperatuur
17-24°C.
Verspreiding
Centraal Mexico. De soort wordt in de natuur bedreigd; een aantal biotopen is inmiddels door onder andere de introductie van roofvissen verdwenen.
Bijzonderheden
De mannetjes van deze goodeïde zijn zeer variabel in kleur en tekening en kunnen echte blikvangers zijn. Het komt voor dat de mannetjes bijna geheel zwart zijn. Ook goudkleurige mannetjes met al dan niet zwarte vlekken komen voor. De mannetjes onderscheiden zich naast hun tot geslachtsorgaan omgevormde aarsvin ook nog door de hogere van “zaagtanden” voorziene rugvin van de vrouwtjes. De vrouwtjes hebben een drachtigheidsvlek, maar hebben verder geen opvallende kenmerken. De vitaliteit van de soort wordt door het verversen van het water sterk bevorderd. Nadat ze schoon water hebben gekregen zijn de mannetjes erg actief en zijn continue met mannetjes van gelijke lengte aan het sparren, waarbij de vinnen tot maximale grootte worden opgerekt.
Kweek
De soort is eenvoudig te kweken. In een van voldoende schuilplaatsen voorzien aquarium blijven altijd voldoende jongen over.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl