Chapalichthys peraticus
Alvarez, 1963
Chapalichthys peraticus ♂
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Fotograaf onbekend
Geplaatst
17 september 2018
Nederlandse naam
Luipaard goodeïde
Grootte
Tot ongeveer 8 cm.
Temperatuur
17-24°C.
Verspreiding
Centraal Mexico. C. peraticus wordt aangetroffen in het San Juanico waterreservoir in de buurt van de stad Cotija in de Mexicaanse staat Michoacán. Ook C. pardalis heeft een zeer klein verspreidingsgebied; de soort wordt alleen in een bron in de buurt van Tocumbo gevonden. Door het samenvoegen van de soorten is het aantal populaties in ieder geval verdubbeld.
Bijzonderheden
C. pardalis is één van de eerste soorten goodeïden die in 1982 binnen Poecilia Nederland werd gehouden. J. Vente, de oprichter van Poecilia Nederland, had de soort van A.C. Radda uit Wenen gekregen. Het bleek vooral bij invallend zonlicht fraai gekleurde soort te zijn, die bovendien eenvoudig te houden en te kweken is. Indien schuilplaatsen in het aquarium aanwezig zijn, blijven altijd genoeg jongen over om de soort in stand te houden en verder te verspreiden.

Regelmatig een deel van het water verversen is noodzakelijk. C. peraticus werd later ingevoerd. Een aantal kreeg Poecilia Nederland van Omar Domínguez Domínguez van de universiteit in Morelia. Deze vissen worden nog steeds succesvol binnen Poecilia Nederland gehouden en gekweekt. Hoewel de soort nu als synoniem van C. pardalis wordt gezien, is het verstandig om de populaties apart te houden. Het in stand houden van de soort is gezien het kleine verspreidingsgebied en de daarmee gepaarde kwetsbaarheid in de natuur noodzakelijk.
Voedsel
Aan het voer worden geen bijzondere eisen gesteld.
Overig
Deze soort wordt tegenwoordig als een synoniem van Chapalichthys pardalis ALVAREZ, 1963 beschouwd.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl