Girardinus uninotatus
Poey, 1860
Girardinus uninotatus ♀
Girardinus uninotatus ♂ & ♀
Girardinus uninotatus ♂ & ♀
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Chiara Sciarone
Geplaatst
12 augustus 2018
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Grootte
De vrouwtjes tot ongeveer 10 cm, de slankere mannetjes blijven zo’n vier centimeter kleiner. In de literatuur wordt meestal een kleinere maximale grootte aangegeven.
Temperatuur
18-24°C.
Verspreiding
Afkomstig van westelijk Cuba.
Bijzonderheden
Ik zag deze soort voor het eerst in de tweede helft van de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen Eduard Meinema en ik bij Manfred Meyer op bezoek gingen. Hij had enkele exemplaren van deze soort in een klein aquarium en door hun opvallende donkere vlek op de buikzijde waren ze een opvallende verschijning. Een dergelijk Girardinus soort had ik nog nooit gezien. Het duurde echter nog meer dan twintig jaar voordat ik deze vissen zelf in mijn bezit kreeg. Met David Macallister had ik afspraken gemaakt over het ruilen van vissen en ik was verheugd dat hij ook Girardinus uninotatus voor mij had. Hij had de soort zelf gevangen en gaf aan dat ze zeer eenvoudig te houden en te kweken waren. Tijdens een bijeenkomst van Poecilia Scandinavië nam hij een groepje van deze soort voor me mee.

Ze bleken inderdaad eenvoudig te houden en te kweken en al snel had ik veel jongen van deze soort. In eerste instantie hield ik de soort in een te klein aquarium van slechts 40 x 40 cm. Hoewel ik toen veel jongen kreeg en het bakje al snel tot aan de nok toe gevuld leek met vissen, bleven vooral de vrouwtjes klein en mager. Pas toen ik de soort in een aquarium van 140 cm hield, kon ik zien hoe fraai deze stevige Girardinus soort kan worden. De dominante mannetjes zijn duidelijk lichter van kleur dan de massieve vrouwtjes. Het is een sterke soort die geen speciale eisen aan het voer stelt. De jongen zijn bij de geboorte ruim 14 mm groot en de kenmerkende vlek boven de anaal vin is meteen aanwezig. De grotere vissen vormen geen gevaar voor de jongen en er ontstaat al snel een grote groep van deze vissen.

Al met al een aantrekkelijke vis die het waard is om gehouden te worden en door het feit dat ze makkelijk te kweken is, mag dat ook geen probleem zijn. Hoewel? Het is de vraag hoeveel mensen deze soort nu nog houden.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl