Neotoca bilineata
(Bean, 1887)
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto
Geplaatst
3 februari 2021
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Etymologie
Niet aanwezig.
Grootte
De maximale lengte is 6 cm, de mannetjes blijven iets kleiner.
Temperatuur
Deze soort moet koel worden gehouden, een temperatuur boven de 21°C wordt slecht verdragen. De temperatuur kan zonder problemen tot 12°C zakken.
Aquarium
Zie bijzonderheden.
Verspreiding
Deze kleine goodeïde werd oorspronkelijk aangetroffen in 16 locaties rondom het Cuitzeo meer en het aangrenzende Río Lerma stroomgebied in Centraal Mexico. Het aantal locaties waar de soort wordt aangetroffen neemt sterk af en op dit moment wordt de soort nog maar op 5 plekken aangetroffen. De soort komt ook voor in dichtbegroeide modderige stroompjes. Ze leeft hier samen met onder andere Allotoca dugesii, Goodea atripinnis en Zoogoneticus quitzeoensis.
Bijzonderheden
De opvallende strepen op de zijkant van het lichaam van het vrouwtjes waren voor Bean de reden om het Latijnse bilineata (“tweestreep”) als naam te kiezen. De vrouwtjes hebben een grote drachtigheidsvlek en kunnen een blauwe glans op het lichaam hebben. De mannetjes zijn slanker gebouwd, hebben een hogere rugvin en door een inkeping is hun aarsvin omgevormd tot geslachtsorgaan. De mannetjes kunnen bijna zwart worden, maar dit is afhankelijk van hun stemming en het feit of ze goed worden verzorgd. Meestal zijn ze kleurloos.

De soort is voor het eerst in 1986 binnen Poecilia Nederland gehouden. N. bilineata is een rustige soort en geen actieve zwemmer. Ze voelen zich het meest op het gemak als ze in een groep worden gehouden. Daarnaast is het verstandig schuilplaatsen aan te bieden waar de vissen tussen kunnen zwemmen. Het zijn geen zwemmers die zich in het open water ophouden.

Het verzorgen en kweken gaat niet altijd even eenvoudig. Met name de mannetjes lijken erg gevoelig. Belangrijk hierbij is het volgens mij dat de watertemperatuur niet te hoog is en dat de kwaliteit van het water goed blijft. De beste resultaten heb ik bij deze soort altijd in een kleiner aquarium gehad. Toen ik een grote groep eens een ruim aquarium van 80 cm gaf, deden ze het veel slechter dan in een klein aquariumpje dat half zo groot was. De soort kan het beste in een eigen aquarium worden gehouden. Als gezelschap kunnen kleine kreeftjes of garnalen dienen.
Kweek
Als de soort onder de juiste omstandigheden wordt gehouden, is de kweek eenvoudig. Door de drachtigheidsvlek van de vrouwtjes zijn de jongen duidelijk zichtbaar. De vrouwtjes werpen tussen de 5 en 35 jongen. Oude en grotere vrouwtjes werpen meer en kleinere jongen dan jonge vrouwtjes. De jongen kunnen in de groep opgroeien. Het is niet nodig om vrouwtjes apart hun jongen te laten werpen.
Voedsel
Aan het voer worden geen bijzondere eisen gesteld. Alle voer dat in hun bekje past wordt gegeten. Af en toe klein levend voer mag niet ontbreken.
Overig
N. bilineata werd lange tijd ingedeeld in het genus Skiffia en is in veel literatuur onder de naam Skiffia bilineata vermeld.
Vijver
Deze soort kan gedurende de zomermaanden buiten in de vijver worden gehouden.
Literatuur
Geen

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl