Poeciliopsis turneri
Miller, 1975
Poeciliopsis turneri Arroyo Tecolote
Poeciliopsis turneri Arroyo Tecolote
Poeciliopsis turneri Arroyo Tecolote
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto
Geplaatst
1 januari 2019
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Etymologie
Niet aanwezig.
Grootte
De vrouwtjes worden maximaal 6 cm, de mannetjes blijven een centimeter kleiner.
Temperatuur
Een optimale temperatuur voor deze soort licht rond de 24°C. In de natuur wordt de soort ook in water van 28°C aangetroffen.
Aquarium
P. turneri is een levendige vis die veel zwemruimte nodig heeft. In het aquarium zijn het onvermoeibare zwemmers die van stromend water houden.
Verspreiding
Het zuiden van de staat Jalisco (westelijk Mexico) in het stroomgebied van de Río Purificación en de Río Resolana. Hij leeft hier in kleine en middelgrote stroompjes in het laagland. De soort leeft hier in stromend water. P. turneri leeft hier samen met de levendbarende tandkarpers Poecilia chica, Poeciliopsis baenschi, de goodeïden Ilyodon furcidens en Xenotaenia resolanae en de geïntroduceerde Afrikaanse cichlide Tilapia.
Bijzonderheden
De soort heeft een slank zilverkleurig lichaam met een zwarte stip in de staartwortel. Indien de vissen in een goede stemming zijn, kan de buikzijde goudkleurig worden. Op het lichaam bevinden zich 6 tot 10 zwarte vlekken. De mannetjes zijn iets slanker van bouw dan de vrouwtjes en zijn te herkennen aan hun tot geslachtsorgaan omgevormde aarsvin.
Kweek
De mannetjes proberen de hele dag om vrouwtjes te bevruchten. Ze duwen hun bek tegen de geslachtsopening van het vrouwtje en afhankelijk van de stemming van het vrouwtje vindt er dan al dan niet een paring plaats. Om af en toe aan de onvermoeibare mannetjes te kunnen ontkomen, is het voor de vrouwtjes noodzakelijk dat er schuilplaatsen in het aquarium aanwezig zijn.

De voorplanting van P. turneri wijkt af van die van de meer bekendere levendbarende tandkapers. De soort heeft superfoetatie, wat inhoudt dat de jongen in verschillende ontwikkelingsstadia in het lichaam van het vrouwtje zitten en niet allemaal op hetzelfde moment worden geboren. Het vrouwtje heeft twee groepen jongen in haar lichaam. Voor deze soort heeft dit tot voordeel dat het vrouwtje minder dik wordt tijdens de zwangerschap en zich goed kan blijven bewegen in het snelstromende water. Om de twee weken werpt ze 1 tot 4 jongen. Tijdens hun ontwikkeling ontvangen de jongen van het vrouwtje extra voedingsstoffen. Ze zijn bij de geboorte dan ook redelijk groot en hebben een lengte van ruim 1 centimeter. Ze hebben bij de geboorte meteen de kenmerkende zwarte vlekken. De grotere vissen vormen geen gevaar voor de jongen en het is niet nodig om ze apart te zetten. De jongen zijn na ongeveer vier maanden geslachtsrijp. De voortplanting gaat het niet het hele jaar door, af en toe zijn er rustperiodes waarin geen jongen worden geboren.
Voedsel
De voorkeur gaat uit naar dierlijk voer en vooral (diepvries) muggenlarven worden goed gegeten.
Overig
Hoewel de verzorging geen probleem gaf en de ook de kweek in eerste instantie goed verliep, is het mij niet gelukt om P. turneri voor een lange tijd in het aquarium te houden. Het geringe aantal jongen zorgt er voor dat ik nooit een grote groep kreeg. Aangezien ik af en toe ook nog wat dieren weg gaf, eindigde ik langzamerhand met telkens minder vissen, die het ook niet goed meer deden. Het uiteindelijke resultaat was dat ik mijn populatie kwijt was. Ook de mensen die ik van deze soort had voorzien, lukte het niet om de soort lange tijd te houden. In de hobby is de soort een zeldzaamheid, ik ben ze na mijn eigen import niet meer tegengekomen. Nu zegt dit allemaal niet veel over de mogelijkheid om de soort voor langere tijd in he aquarium te houden. Net als alle andere teksten zijn dit persoonlijke ervaringen en wat voor de een moeilijke soort is, kan voor een ander eenvoudig zijn.

Indien de mogelijkheid zich voor doet, is het dus de moeite om deze soort eens te proberen.
Literatuur
Geen

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl