Girardinus falcatus
(Eigenmann, 1903)
Girardinus falcatus ♂
Girardinus falcatus ♂ & ♀
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto
Geplaatst
21 januari 2021
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Etymologie
Niet aanwezig.
Grootte
De mannetjes zijn met een maximale lengte van 5 cm beduidend kleiner dan de vrouwtjes die tot 9 cm lang kunnen worden. Mijn ervaring is dat ze in het aquarium meestal kleiner blijven.
Temperatuur
Rond de 23ºC.
Aquarium
?
Verspreiding
De soort komt op veel plaatsen in west en centraal Cuba tot in de provincie Camagüey voor. G. falcatus leeft daar in de lagunes, moerassen en overstroomde gebieden. Ook op het eiland Isla de Juventud wordt de soort veel aangetroffen.
Bijzonderheden
G. falcatus heeft een slank geelgoud lichaam met een lichte buikzijde. De zwarte lijn aan de onderkant van het achterlichaam is een opvallend kenmerk. De vrouwtjes hebben een drachtigheidsvlek. De tekening van de mannetjes is variabel. Meestal hebben de mannetjes geen opvallende tekening. Er zijn echter populaties bekend waarvan de mannetjes zwarte vlekken op het lichaam hebben. Een opvallende stam is die waarvan de mannetjes een zwarte band op de rug hebben. Deze populaties werd een tijd in het aquarium gehouden.

De ervaringen over het verzorgen en kweken van de soort zijn wisselend. Ik weet dat we in jaren negentig zowel de ongevlekte als de vorm met een zwarte rug zonder problemen hielden. Ondanks het feit dat ze eenvoudig te houden en te kweken zijn, verdween de soort langzamerhand uit de aquaria en werd ze niet meer gehouden.

Jarenlang had ik deze soort niet gezien en toen ik eind 2018 weer enkele exemplaren van de zwartrug variant kon krijgen, nam ik ze graag aan. Ik kreeg meteen een mooie groep van 5 paartjes en liet deze bij thuiskomst los in het speciaal voor hun ingerichte aquarium. Ze maakten een gezonde indruk en aten meteen al het aangeboden voer, waarbij met name de aangeboden artemia naupliën graag werden gegeten. Hoewel de vrouwtjes wel wat dikker werden, bleven ze toch slank. Jongen werden er niet geboren en helaas kwijnden de vissen langzaam weg. Zonder dat ik een oorzaak kon vinden verdwenen ze. Jongen heb ik niet gezien en na een half jaar waren alle vissen verdwenen. Het bleek ineens niet meer zo eenvoudig om de soort te houden. Ook voor anderen bleek het houden van de soort een probleem.
Kweek
Zie bijzonderheden
Voedsel
Zie bijzonderheden
Overig
Het laat zich niet altijd voorspellen of een soort al dan niet makkelijk te houden is. Ook liefhebbers kunnen verschillende ervaringen hebben. Wat bij de één een probleem is, gaat bij een ander probleemloos. We hebben bij Poecilia Nederland wel vaker soorten gehad die in eerste instantie eenvoudig te houden en te kweken waren maar daarna toch uit de aquaria verdwenen. Soms gebeurt in enkele generaties nadat de vissen zijn geïmporteerd, maar hier kan ook enige tijd overheen gaan. Een aanvankelijk eenvoudig te kweken soort kan dan toch op een gegeven moment niet meer beschikbaar zijn. Aangezien niet alle soorten vaak worden geïmporteerd, kan het lang duren voor ze weer beschikbaar komt. Het laat zich niet voorspellen.
Literatuur
Geen

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl