Limia perugiae
(Evermann & Clark, 1906)
Limia perugiae ♂
Limia perugiae ♂ & ♀
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto
Geplaatst
3 februari 2021
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Etymologie
Niet aanwezig.
Grootte
De vrouwtjes worden maximaal 10 cm, de mannetjes blijven enkele centimeters kleiner. Met deze lengte is het één van de grootste Limia-soorten.
Temperatuur
24°C of meer. In de natuur komt de soort voor in water met een temperatuur van 30°C. Dus geen soort om bij een lage temperatuur te houden.
Aquarium
Het zijn actieve zwemmers die een aquarium van minimaal 100 cm nodig hebben om op tot hun recht te komen.
Verspreiding
Deze Limia komt voor in het centrale deel van de Dominicaanse Republiek en Haïti. Het uiterlijk kan per locatie verschillen.
Bijzonderheden
Een grote slanke levendbarende tandkarper met een blauwe glans over het lichaam. Op het lichaam bevinden zich een aantal donkere punten die van de staartwortel tot aan de kop lopen. In de basis van de staartvin bevindt zich een zwarte vlek die ook bij de jongen zichtbaar is. De mannetjes zijn erg variabel. Dominante mannetjes zijn schitterend van kleur en hebben een duidelijk hogere rugvin. Het blijkt dat er bij deze soort drie typen mannetjes zijn. De grote dominante, hele kleine mannetjes van ongeveer 2,5 cm zonder uitgesproken kleuren en een tussenvorm. De verschillende typen zijn erfelijk bepaald en de mannelijke jongen van een groot mannetje hebben dan ook allemaal de bouw van hun vader. In de natuur hebben deze drie typen een verschillende rol en zijn afhankelijk van de omstandigheden in het voordeel en kunnen daardoor meer nakomelingen produceren. In de kunstmatige omgeving van het aquarium zal al snel één van de vormen de overhand krijgen en waarschijnlijk zullen de anderen verdwijnen. Meestal zal dit grote vorm zijn omdat de dominante man in een kleine omgeving met relatief weinig concurrentie de bevruchting van de vrouwtjes door de andere mannetjes kan voorkomen.

Het is al meer dan twintig jaar geleden dat ik de eerst exemplaren van deze Limia kreeg. In het begin van de jaren negentig kon ik op een bijeenkomst een wildvang mannetje van de populatie Las Marias krijgen. Dit was een schitterend dier, zoals de bijgevoegde foto van Juan Carlos Merino laat zien.
Kweek
De soort is erg vruchtbaar. Het schijnt dat grote vrouwen wel tot 100 jongen van 7 mm groot kunnen werpen. Bij mij was het aantal echter kleiner. Indien er schuilplaatsen aanwezig zijn vormen de grote vissen geen bedreiging voor de pasgeboren jongen. Over het algemeen heb je binnen de kortste keren een grote groep van deze soort. Een nadeel hiervan is dat het aquarium snel overbevolkt raakt. Het is dan ook geen slecht idee om in hetzelfde aquarium een soort te houden die af en toe enkele van de jongen opeet.
Voedsel
Aan het voer worden geen bijzondere eisen gesteld. Als er geen algen in het aquarium aanwezig zijn, is een aanvulling met plantaardige kost aan te bevelen.
Overig
Om de vissen optimaal tot hun recht te laten komen is het noodzakelijk dat de kwaliteit van het water goed is. Het is daarom aan te raden om regelmatig een deel van het water te verversen.

Uitgegroeide dominante mannetjes van Limia perugiae behoren tot de fraaiste levendbarende tandkarpers. Voor mensen met een groter aquarium is het dan ook zeker de moeite waard om ze te houden. Tegenwoordig wordt de soort ook regelmatig in de commerciële handel aangeboden.
Literatuur
Geen

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl