Limia tridens
(HILGENDORF, 1889)
Limia tridens ♂
Limia tridens ♂ & ♀
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto
Geplaatst
22 januari 2020
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Grootte
Vrouwtjes tot 6 cm. De mannetjes blijven ongeveer een centimeter kleiner.
Temperatuur
22-27°C.
Verspreiding
Deze Limia komt voor in westelijk Haïti en leeft daar in langzaam stromend water. Op sommige plaatsen leeft de soort daar samen met de andere levendbarende tandkarpers Limia perugiae en Gambusia hispaniolae.
Bijzonderheden
De mannetjes van deze soort zijn prachtig gekleurd als ze in een optimale stemming zijn. Op een bruine grondkleur heeft het lichaam een staalblauwe glans met donkere banden en de borst en de rugvin zijn oranje van kleur. De vrouwtjes zijn minder fraai gekleurd en hebben een bruin lichaam met enkele donkere banden en soms enkele iriserende schubben. Hiermee is het één van de fraaiere levendbarende tandkarpers.

Limia tridens is een levenslustige en beweeglijke soort. Ze zijn continue in beweging en vooral de mannetjes gunnen elkaar en de aanwezig vrouwtjes geen moment rust. Het is wel noodzakelijk om naast de nodige zwemruimte ook te zorgen voor schuilplaatsen waar de vrouwtjes en de van alle drukte vermoeid geraakt mannetjes zich terug kunnen trekken.

Om de noodzakelijke goede waterkwaliteit te behouden moet regelmatig een deel worden ververst.
Kweek
De volwassen vissen vormen geen bedreiging voor de pasgeboren jongen en bij een goede verzorging zijn ze zeer vruchtbaar. Binnen de kortste keren heb je een aquarium vol met deze prachtige visjes. Om de populatie gezond te houden is het wel noodzakelijk om geregeld dieren te verwijderen.
Voedsel
De actieve vissen hebben altijd honger en veel en gevarieerd voeren is noodzakelijk.
Overig
In de jaren tachtig werd deze soort al binnen Poecilia Nederland gehouden. Toen echter onder de naam Limia dominicensis (EVERMANN & CLARK, 1906). Pas later werd duidelijk dat het om een verkeerde naam ging en Limia tridens de juiste naam is. De soort die enige tijd onder de naam Limia sp. americana werd gehouden, zou dan weer L. dominicensis zijn. De nauw verwante zwavel Limia (L. sulphurophila) lijkt erg op L. tridens en kan daar eenvoudig mee worden verwisseld.

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in een levendige en fraai gekleurde levendbarende tandkarper is L. tridens een prima keuze.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl