Limia islai
Rodriguez Silva & Weaver, 2020
Limia islai
Limia islai
Limia islai
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto's
Geplaatst
31 juli 2020
Nederlandse naam
Tijger Limia
Grootte
Vrouwtjes maximaal 4 centimeter, de mannetjes blijven iets kleiner.
Temperatuur
24-28°C.

Een lagere temperatuur wordt slechts over een korte tijd verdragen.
Aquarium
Deze soort is geschikt voor de kleinere aquariums.
Verspreiding
Afkomstig uit het Miragoane meer in het zuidwesten van Haïti. De soort lijkt daar een voorkeur te hebben voor de begroeide delen met een modderige bodem. De tijger Limia leeft daar samen met Gambusia beebei, Nandopsis haitiensis, Limia nigrofasciata, L. garnieri, L. immaculata, L. miragoanensis en de geïntroduceerde soorten Tilapia’s Oreochromis aureus en Tilapia rendali.
Bijzonderheden
De eerste exemplaren van deze levendbarende tandkarper werden in 1998 door Dominic Isla gevangen en in de hobby geïntroduceerd. De soort is naar hem genoemd. Vanuit de Verenigde Staten bereikten ze ook de aquaria van Europese hobbyisten.

Het meest kenmerkende zijn de 4 tot twaalf donkere dwarsbanden op het lichaam. Hierdoor lijkt de soort sterk op de bekende bultrug Limia (Limia nigrofasciata). Van deze soort verschilt ze doordat de mannetjes niet baltsen en geen territorium hebben. Verder hebben zij geen vergrote rugvin, blijven beduidend kleiner en verder ontbreekt de voor de bultrug Limia zo kenmerkende hoge lichaamsbouw. Van de andere Limia’s onderscheidt de soort zich doordat de rugvin verder naar achteren staat.

Sinds de eerste introductie wordt de soort zonder problemen in het aquarium gehouden. Ze zijn eenvoudig te houden en te kweken. In een groep komt deze soort het beste tot zijn recht. In het aquarium dienen plantengroepen aanwezig te zijn waar de vissen zich terug kunnen terug. Sommige liefhebbers geven aan dat het schuwe vissen zijn. Daarom kan het soms handig zijn om ze samen te houden met een andere vreedzame soort die er voor zorgt dat ze zich meer op hun gemak voelen en zich beter laten zien.
Kweek
Voor de kweek hoeven de vrouwtjes niet apart gezet de worden. De grotere vissen vormen geen bedreiging voor de jongen. Een vrouwtje kan tot 20 jongen krijgen.
Voedsel
Gevarieerd voer en regelmatig een deel van het water verversen is op de lange duur wel noodzakelijk.
Overig
De kans dat er hybriden ontstaan tussen de Limia-soorten is in het aquarium zeer groot. Het is dan ook niet verstandig om deze soort met andere Limia’s samen te houden.
Vijver
Deze soort kan gedurende de zomermaanden niet buiten in de vijver worden gehouden.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl