Nomorhamphus aenigma
KOBAYASHI, MASENGI & YAMAHRA 2020
Nomorhamphus aenigma
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto's
Geplaatst
19 januari 2021
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Etymologie
Niet aanwezig.
Grootte
De vrouwtjes kunnen 6 cm groot worden, de mannetjes 3,5 cm.
Temperatuur
Hierover is nog geen informatie beschikbaar. Ik veronderstel dat net als bij de meeste andere halfsnavelbekken een temperatuur rond de 22°C voldoende is.
Aquarium
Aangezien deze in 2020 beschreven soort nog niet in het aquarium is gehouden, is het ook nog niet bekend hoe ze het beste kan worden gehouden. Uit de beschrijving valt op te maken dat de soort in de middelste waterlaag leeft. Daar zal dus voldoende zwemruimte aanwezig moeten zijn voor deze slanke en ongetwijfeld snelle zwemmer. Het langwerpige lichaam duidt er op dat de soort zich aangepast heeft aan stromend water. Een stevig pomp die ook de middelste waterlagen in beweging zet, wordt waarschijnlijk door deze soort gewaardeerd.
Verspreiding
Zuidelijk Sulawesi. Deze halfsnavelbek werd in de bovenloop van de Cerekang rivier gevangen. Deze rivier is ongeveer 1,5 meter diep en ligt voor een deel in de schaduw van de omliggende bomen. Andere bewoners van deze rivier zijn onder andere: de halfsnavelbek Nomorhamphus rex , het rijstvisje Oryzias dopingdopingensis , de nijlcichlide Oreochromis niloticus (geïntroduceerd), de grondel Redigobius penango en een nog onbeschreven familielid van de Celebes zeilvis Telmatherina sp . Nomorhamphus aenigma leeft in de onderste en middelste waterlagen. N. rex in de buurt van het wateroppervlak.
Bijzonderheden
Net als andere halfsnavelbekken uit het genus Nomorhamphus heeft ook deze soort een langgerekt torpedovormig lichaam. De basiskleur is beige en de buikzijde is bij sommige exemplaren blauw. In de vinnen is een donkere tekening te zien. Als de mannetjes in de juiste stemming zijn, hebben ze donkere banden op het lichaam. In de paarstemming zijn ze bijna zwart, iets wat ook bekend is bij andere soorten uit deze groep. Verder zijn de mannetjes nog van de vrouwtjes te onderscheiden door de inkeping in de aarsvin die daardoor gebruikt kan worden om sperma over te brengen.

Het meest opvallende van deze soort is het feit dat de onderkaak niet verlengd is. Het ontbreken van de verlengde onderkaak kan te maken hebben met de keuze voor een ecologische niche. De verlengde onderkaak bevat veel receptoren waarmee oppervlakte bewoners bewegingen aan het wateroppervlak signaleren. Insecten of ander voedsel dat in het water valt, kan hierdoor snel worden herkend. N. aenigma leeft in de middelste waterlagen en heeft deze functie misschien niet meer nodig. N. rex, die in hetzelfde stroompje in de bovenste waterlagen leeft, heeft wel een verlengde onderkaak en kan daardoor voedsel dat in het water valt, snel detecteren.
Kweek
Niet bekend
Voedsel
Net als de andere soorten uit het genus is Nomorhamphus aenigma waarschijnlijk een carnivoor waarvoor het menu voor een groot deel uit dierlijk materiaal moet bestaan. Levend voer lijkt voor deze soort uitermate geschikt. Gezien de bovenstandige bek lijkt het voor deze soort niet eenvoudig om voer van de bodem te eten. In hoeverre ze graag water van het wateroppervlak eten, moet nog blijken. In de natuur wordt deze niche door N. rex ingenomen, maar misschien maken ze ook wel gebruik van de eigenschapen van deze soort om voer aan het oppervlak te vinden. Als ze zien dat N. rex actief aan het oppervlak wordt, weet N. aenigma ook dat er voer beschikbaar is. Maar goed om deze vragen te kunnen beantwoorden moeten eerst levende exemplaren voor aquarianen beschikbaar komen.
Literatuur
Geen

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl