Phallichthys tico
Bussing, 1963
Phallichthys tico ♂
Phallichthys tico
Phallichthys tico
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto
Geplaatst
25 november 2020
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Etymologie
Niet aanwezig.
Grootte
De vrouwtjes tot 3,5 cm, de mannetjes blijven een centimeter kleiner.
Temperatuur
Rond de 23°C.
Aquarium
Een aquarium van 40 cm lengte is voldoende voor dit fraaie levendbarende tandkarpertje.
Verspreiding
In zijn oorspronkelijk beschrijving uit 1963 noemt Bussing twee locaties in Costa Rica, die op 110 km afstand van elkaar liggen. De Río Puerto Viejo en een moerasgebied in de buurt van de Río San Juan. De meeste exemplaren die in de hobby worden gehouden, zijn afkomstig uit het andere gebied: het Arenal meer. De soort is vaak gevonden in de moerasachtige gebieden die ontstaan waar de rivieren in het meer stromen. De laatste jaren zijn er P. tico meer op deze plaatsen aangetroffen. David MacAllister heeft de soort rond 2000 nog gevangen. In 2016 konden Christian Reusch en ik de soort niet vinden. Mogelijk heeft de aanleg van een dam in 1979 waardoor het meer ruim vier meter is gestegen ervoor gezorgd dat deze moerassen bij de inlaat van de rivieren zijn verdwenen en daarmee het leefgebied van de soort en komt ze nog slechts sporadisch voor. In 2018 konden we de vissen echter op een aantal plaatsen vinden.

Mogelijk komt de soort ook in Nicaragua voor. De status van de soort in de natuur is op dit moment niet zeker. Het is dan ook van belang dat de aquarium stammen verder worden gekweekt.
Bijzonderheden
Het lichaam is bruin van kleur en de vinnen zijn bij en juiste lichtinval lichtblauw gekleurd. In de rugvin bevinden zich twee zwarte banden, één aan de basis en de andere aan de bovenkant. Af en toe zijn er enkele vage donkere dwarsbanden op het lichaam te zien. De vrouwtjes hebben een kleine drachtigheidsvlek, maar verder zijn beide geslachten hetzelfde van kleur en tekening. Indien de visjes in de juiste stemming zijn, zijn ze goudkleurig. De mannetjes hebben een relatief lang gonopodium, dat bijna tot aan de staartvin reikt. De lichaamsvorm is duidelijk slanker dan die van de andere vertegenwoordigers uit het genus Phallichthys.

P. tico kan het beste in een groep worden gehouden. Schuilplaatsen voor dit toch wat schuwe visje zijn noodzakelijk.
Kweek
De kweek vormt normaal gesproken geen probleem. De kleine jongen van ongeveer 5 mm moeten zich de eerste dagen na de geboorte tussen de planten kunnen verschuilen. De soort kan prima in een groep worden gekweekt.
Voedsel
Het voer moet aan het formaat worden aangepast. Alle soorten voer worden gegeten een mix van levend- en droogvoer is voldoende.
Overig
Samenhouden met andere soorten is gezien het formaat en wat schuwe gedrag van P. tico lastig.
Vijver
Deze soort kan gedurende de zomermaanden niet buiten in de vijver worden gehouden.
Literatuur
Geen

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl