nlenfrde

Poecilia (Pamphorichthys) akroa beschreven
Poecilia (Pamphorichthys) akroa
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Fotograaf onbekend
Geplaatst
15 april 2019
Toen ik in de tweede helft van december Poecilia Bladet, het tijdschrift van de Poecilia Scandinavië, ontving, werd ik verrast door een artikel van Michael Winther waarin hij melding maakt van de beschrijving van een Poecilia-soort. In eerste instantie dacht ik dat het een nieuwe molly betrof, maar het bleek om een soort uit het subgenus Pamphorichthys te gaan. Mede dankzij mijn kennis van de Friese taal was de Deense tekst redelijk te begrijpen. FIGUEIREDO & MOREIRA volgen een eerdere revisie waarin het genus Pamphorichthys als een subgenus van Poecilia wordt gezien. Daar was ik nog niet aan gewend en dus werd ik in eerste instantie op het verkeerde been gezet.

Ik had het artikel waarin dit werd gepubliceerd gemist en zocht op het internet naar een pdf-versie van dit artikel. Helaas kon ik geen goede versie vinden. Gelukkig kan ik in dergelijke gevallen terugvallen op Harro Hieronimus. Zijn antwoord op mijn mailtje met het verzoek om dit artikel bevatte de pdf-versie in de bijlage. Waarvoor nogmaals dank.

Het subgenus Pamphorichthys bestond voor de beschrijving van deze nieuwe soort uit zes soorten: P. araguaiensis, P. hasemani, P. hollandi, P. minor, P. pertapeh en P. scalpridens. Allemaal uit noordelijk Brazilië, waar ze meestal op een enkele geïsoleerde plaats leven. In dit gebied zijn het de enige levendbarende tandkarpers. Met Poecilia (Pamphorichthys) akroa FIGUEIREDO & MOREIRA, 2018 wordt een zevende soort aan dit subgenus toegevoegd.

Ook nu gaat het weer om een klein visje waarvan de mannetjes een kleine 2 cm en de vrouwtjes tot 2,5 cm groot worden. Ze zijn alleen bekend uit twee locaties in de Río Palmeiras die weer onderdeel is van het Río Tocantins stroomgebied in de Braziliaanse staat Tocantins. In de rest van het Río Tocantins stroomgebied komt P. araguaiensis voor. P. akroa is endemisch in een klein deel van dit gebied. De soort werd op twee plekken gevangen in stilstaand water van 1,5 tot 2 meter diep met een zandig bodem.

De nieuwe soort is niet eenvoudig te onderscheiden van de andere soorten uit het subgenus. Deels overlappen de onderscheidende kenmerken met andere soorten, maar in totaliteit zijn de verschillen volgens FIGUEIREDO & MOREIRA voldoende om P. akroa als nieuwe soort te beschouwen. Ik vermoed dat het nauwelijks mogelijk is om levende exemplaren van deze soort van de andere soorten te onderscheiden. Het onderscheid is gemaakt op de uiterlijke kenmerken van de soort. Een DNA-analyse is niet in het artikel opgenomen.

Mannetjes en vrouwtjes hebben dezelfde kleur. Geslachtsonderscheid is mogelijk aan de hand van het gonopodium van de mannetjes. Op de bovenkant van het lichaam is, doordat de schubben een donkere rand hebben, een nettekening aanwezig. Aan de basis van de rugvin bevindt zich een donkere vlek. De kleuren en tekening zijn beschreven aan de hand van in alcohol geconserveerde vissen. Mogelijk hebben levende vissen een meer aansprekende tekening en glans.

De soort is genoemd naar het Akroá volk, één van de volkeren die oorspronkelijk in het noordoostelijke deel van de staat Tocantins leefde.

Hoewel uit de beschrijving niet valt op te maken of P. akroa een interessante soort is om in het aquarium te houden, is het zeker de moeite waard om het eens te proberen. De enkele importen van enkele soorten uit het subgenus Pamphorichthys bleken niet eenvoudig te houden en te kweken en verdwenen dan ook weer snel uit de aquaria. Ze leven in een nogal afgelegen gebied dat niet of nauwelijks door liefhebbers van levendbarende tandkarpers wordt bezocht. Maar wie weet, mogelijk duikt er over enige tijd weer eens een soort uit deze groep op. Ik houd mij aanbevolen om ze eens te proberen.
Literatuur
C.A. FIGUEIREDO & C.R. MOREIRA (2018) Poecilia (Pamphorichthys) akroa, a new poeciliid species (Cyprinodontiformes: Poeciliidae) from the Río Tocantins basin, Brazil. Zootaxa 4461 (3): 438-444.
MICHAEL WINTHER (2018) Ny Poecilia-art beskrevet. Poecilia akroa (FIGUEIREDO & MOREIRA 2018). Poecilia Bladet 3/4 2018: 5-6.

nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl