Poecilia orri
FOWLER, 1943
Poecilia orri ♂
Poecilia orri ♂ & ♀
Poecilia orri biotoop zuid van tulum
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Juan Carlos Merino
Geplaatst
3 november 2019
Nederlandse naam
Mangrovemolly
Grootte
Mannetjes 7 cm, vrouwtjes tot 10 cm. Vaak kleiner
Temperatuur
20-27°C.
Verspreiding
De mangrovemolly heeft een groot verspreidingsgebied en wordt onder sterk verschillende omstandigheden aangetroffen. De soort komt voor in kustlagunes (incl. mangrovebos), koraalriffen, brakwaterpoeltjes en riviermondingen, vanaf de oostzijde van het Yucatan schiereiland en Quintana Roo (Mexico), zuidwaarts en oostwaarts door Belize en noordelijk Honduras (inclusief de voor de kust liggende Bay Islands en Hog Island), en het Colombiaanse Providence Island.
Bijzonderheden
Deze kortvinnige molly heeft een slank lichaam met een spitse kop. Zowel de kleuren als de tekening en de intensiteit hiervan verschillen niet alleen per populatie, maar ook op één locatie kunnen de mannetjes er verschillend uitzien. Het is dan ook niet mogelijk om een beschrijving van de soort te geven.

Het hier beschreven uiterlijk is dat van de vissen die in 1996 in Yucatan zijn gevangen. Van andere locaties zijn vissen bekend, waarbij het lichaam veel intensiever gekleurd was en de buikzijde van de dominante mannetjes rood/oranje is. De dominante mannetjes hebben de meest uitgesproken kleuren en tekening. De rugvin bevat een donkere en witte band en kan rood of geel gekleurd zijn. De hoge staartvin bevat donkere vlekken en is geel of rood van kleur. Kenmerkend voor de mangrovemolly is de schoudervlek die met name bij de dominante mannetjes goed zichtbaar is. Op het lichaam bevinden zich een aantal donkere banden. Bij een bepaalde lichtinval is het lichaam van zowel het mannetje als het vrouwtje blauw van kleur.

De tekening van het vrouwtje is veel minder intensief. In de rugvin bevindt zich een donkere band en een aantal zwarte stippen. Ook in de staartvin bevinden zich zwarte stippen. De buikzijde is licht van kleur. Er komen twee type mannetjes voor. Grote mannetjes die een lengte van 7 cm kunnen bereiken en kleinere die slechts tot de helft van dit formaat uitgroeien. Deze kleine mannetjes zijn ook nauwelijks gekleurd en hun tekening is vergelijkbaar met dat van de vrouwtjes. Het lijkt alsof dit verschil in grootte genetisch is bepaald, maar hierover is geen informatie beschikbaar. De mangrovemolly heeft een aquarium van minimaal 80 cm lengte nodig. Om de vissen goed tot hun recht te laten komen, kunnen ze het beste in een school van 10 stuks worden gehouden. De dominante mannetjes besteden dan veel tijd aan het pronken naar de vrouwtjes waarbij ze hun fraaiste kleuren laten zien.
Kweek
Bij voldoende schuilplaatsen aan het wateroppervlak groeit altijd een aantal van de jongen op.
Overig
De mannetjes hebben een voor deze soort kenmerkende schoudervlek. Dominante mannen kunnen zeer fraai gekleurd zijn en soms zelfs bijna zwart worden. Meestal verdwijnen de fraaie kleuren bij het voor langere tijd houden in het aquarium van deze soort.
Opmerking foto's
Vissen afkomstig uit een bron aan de kust van Yucatan.
Literatuur
Meer informatie in Poecilia Nieuws:

K. DE JONG (1994): Nieuwe soorten in Nederland. Poecilia Nieuws (4): 75-78
K. DE JONG (2010): Poecilia orri FOWLER, 1943. Poecilia Nieuws (4): 24-25
K. DE JONG & F. POESER (1997): Poecilia orri FOWLER, 1943, een zelden gehouden 'kortvin' molly. Poecilia Nieuws (2): 22-31
B. KABBES (1998): Vangreis naar Mexico 1997, conclusies en bevindingen. Poecilia Nieuws (5): 72-80
B KABBES, S. KABBES & F. POESER (1998): Nogmaals een hoofdrol: Poecilia orri FOWLER, 1943. Poecilia Nieuws (6): 102-105

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl