Xiphophorus birchmanni
(Lechner & Radda, 1987)
Xiphophorus birchmanni ♂
Xiphophorus birchmanni ♂ & ♀
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Leo van der Meer
Geplaatst
27 oktober 2018
Nederlandse naam
Schapekopzwaarddrager.
Grootte
Mannetjes maximaal 8 cm; de vrouwtjes blijven kleiner.
Temperatuur
16-21°C.
Verspreiding
Deze zwaarddrager heeft een klein verspreidingsgebied en komt voor in enkele rivieren in het Río Panuco stroomgebied. Het gaat om snelstromende rivieren met een rotsbodem en weinig vegetatie. De soort leeft op een hoogte van 400-500 meter.
Bijzonderheden
Het feit dat de mannetjes van deze zwaarddrager nauwelijks tot geen zwaard hebben, maakt haar opvallend. Het ontbreken van het zwaard wordt door de mannetjes gecompenseerd door een opvallende hoge gele rugvin. De volgroeide mannetjes hebben een verhoogde lichaamsbouw die aan een bochel doet denken. Hieraan hebben ze Nederlandse naam te danken. De schapekopzwaarddrager is nauw verwant aan X. malinche en X. cortezi. De vrouwtjes van deze soorten zijn nauwelijks uit elkaar te houden.

In de natuur komen natuurhybriden tussen de schapekopzwaarddrager en X. malinche voor. Deze leven op een hoogte tussen deze zwaarddragers in. X. malinche leeft op grotere hoogte met een lagere temperatuur dan de schapekopzwaarddrager. De hybriden blijven in het gebied tussen de soorten. Zij lijken noch in het koude hogere als in het warmere lagere deel te kunnen leven.
Overig
Het houden van de soort in het aquarium blijkt voor veel liefhebbers een probleem. Voor een groot gedeelte zijn deze te herleiden op een te hoge watertemperatuur. Als de soort langdurig in een temperatuur boven de 22°C moet leven, is zij erg gevoelig voor ziekten. Stroming en regelmatig water verversen is noodzakelijk. Het voer dient gevarieerd te zijn. Indien in het aquarium voldoende schuilplaatsen aanwezig zijn, zal een deel van de geboren jongen kunnen overleven en is het niet nodig om vrouwtjes apart te zetten. De mannetjes vormen een territorium en daarom lijkt het soms lastig om meerdere volgroeide exemplaren in één aquarium te houden. Toch heb ik wel momenten gehad dat er vier prachtige dominante mannen in een relatief klein aquarium van 70x40 cm zwommen. Zeker als de mannen onderling sparren en hun vinnen helemaal spreiden een prachtig gezicht.

Een niet altijd eenvoudig te houden soort, maar de prachtige mannen met hun interessante gedragen maakt dat het zeker de moeite is om een aquarium voor deze vissen vrij te maken.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl