Xiphophorus milleri
Rosen, 1960
Xiphophorus milleri ♂ & ♀
Xiphophorus milleri ♂
Catemaco meer
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Juan Carlos Merino & Leo van der Meer
Geplaatst
24 november 2018
Nederlandse naam
Catemaco platy.
Grootte
Vrouwtjes tot 5,5 cm. De mannetjes blijven kleiner.
Temperatuur
21-25°C.
Verspreiding
Deze platysoort komt alleen voor in het Catemaco meer in de Mexicaanse staat Veracruz. Ze wordt daar vooral aangetroffen op de plekken waar stroompjes het meer inkomen.
Bijzonderheden
Het meest opmerkelijk aan de soort is dat er twee typen mannetjes bestaan. Kleine zwarte die vroeg geslachtsrijp zijn en daarna net meer groeien (net als bij de andere levendbarende tandkarpers) en de grotere bruine mannetjes die op een later leeftijd geslachtsrijp worden en een lengte van 4,5 cm kunnen bereiken. Er is dus een genetische koppeling tussen het moment van geslachtsrijp worden en de zwarte kleur bij sommige mannetjes. Aangezien het een genetische factor is, zullen de zonen van de zwarte mannetjes ook altijd zwart zijn en die van de bruine mannetjes ook de kleur en lengte van hun vader hebben. Dat een worp zowel zwarte als bruine mannen kan bevatten komt doordat het vrouwtje sperma van meerdere partners op kan slaan.

De bruine vissen hebben her en der kleine zwarte punten op het lichaam. De vrouwtjes hebben een drachtigheidsvlek. Sommige bruine mannetjes bezitten een pseudodrachtigheidsvlek.
Kweek
Het is een levendige soort en bij een goede verzorging zijn de mannetjes continue bezig met het imponeren van de vrouwtjes waarbij ze voor het vrouwtje heen en weer zwemmen. In een goed beplant aquarium blijft er altijd een aantal jongen over. Een vrouwtje kan tot 30 jongen krijgen. Deze houden zich na de geboorte in de buurt van de bodem op en het is verstandig om te zorgen dat daar schuilplaatsen voor de kleine jongen zijn.
Voedsel
Aan het voer worden geen speciale eisen gesteld, een gevarieerd menu is voldoende.
Overig
Hoewel de Catemaco platy niet fraai gekleurd is, is het toch een leuk visjes om te houden.

Veel mensen hebben een voorkeur voor de meer uitgesproken kleine zwarte mannetjes, maar ik vind de bruine mannetjes interessanter. De kleine verschillen in zwarte punten of zwarte vlek in de staartwortel maken deze subtiel getekend en voor mij interessanter. Bij mij werden de vissen niet erg oud, na een jaar waren ze op. Het is dan ook wel noodzakelijk om altijd ook jongere exemplaren te houden als je de soort voor een langere tijd wilt houden.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl