Allotoca dugesii
(Bean, 1887)
Allotoca dugesii ♂
Allotoca dugesii ♂
Allotoca dugesii ♀
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto's
Geplaatst
12 augustus 2018
Nederlandse naam
Gouden goodeïde
Grootte
Mannetjes 5 cm, vrouwtjes tot 8 cm. Vooral in het aquarium kunnen de vrouwtjes erg groot worden en een formaat bereiken dat ik bij wildvang nooit heb gezien.
Temperatuur
Rond de 20°C
Verspreiding
Oorspronkelijk een groot verspreidingsgebied in centraal Mexico. De laatste jaren slechts in de staat Michoacán en daar voornamelijk in bronnen in de bergen. Het bekendste biotoop voor deze soort is Rancho el Molino. De bron en de stroompjes bij deze boerderij bevatten een unieke verzameling goodeïden. Naast Allotoca dugesii leven hier ook nog Allotoca diazi, Skiffia lermae en Goodea atripinnis.
Bijzonderheden
Een fraai gekleurde goodeïde, mannetjes goudgroen met zwarte vlekken soms bijna zwart. Vrouwtjes met kenmerkende verticale blauwe banden. De vrouwtjes zijn beduidend forser dan de mannen en uiterlijk verschillen de beide geslachten van deze soort enorm. De soort leeft in helder stromend water en een goede waterkwaliteit is ook in het aquarium noodzakelijk. Ze zijn erg gevoelig voor vervuiling. Het is verstandig om in het aquarium schuilplaatsen aan te brengen, waar de dieren zich af en toe terug kunnen trekken.
Kweek
De kweek is niet erg moeilijk. De vrouwtjes worden bij een goede verzorging al snel zwaarder en werpen dan afhankelijk van hun grootte tussen de 3 en 30 jongen. Een probleem is dat de grote vrouwtjes wel meer, maar ook kleinere jongen krijgen. Deze lopen het gevaar dat ze door de grote vissen worden opgegeten. Mijn ervaring is dat de kweek in een groep het beste gaat bij een groep van kleinere vissen en dat het bij grote vissen noodzakelijk is om af en toe vrouwtjes apart te zetten en de jongen daarna in een eigen bak op te fokken.
Voedsel
Het zijn carnivoren en het is dan ook noodzakelijk om de vissen dierlijk levend en diepvriesvoer te geven. Af en toe kan droogvoer aan het menu worden toegevoegd.
Overig
Het is zeker de moeite om deze fraaie goodeïde te houden. Het feit dat deze soort in het natuurlijke verspreidingsgebied wordt bedreigd maakt het niet alleen leuk om deze soort te houden, maar het is ook belangrijk dat we deze soort in het aquarium in stand weten te houden.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl