Brachyrhaphis roseni
Bussing, 1988
Brachyrhaphis roseni balts
Brachyrhaphis roseni ♂
Rio Golfito
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Juan Carlos Merino & Ruud Wildekamp
Geplaatst
9 september 2018
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Grootte
Er zijn twee typen mannetjes, een kleine van circa 2,5 cm en een grotere van 4 cm. De beduidend forsere vrouwtjes kunnen tot 6 cm groot worden.
Temperatuur
20-26°C.
Aquarium
In een aquarium vanaf 80 cm kunnen prima enkele vissen van deze soort worden gehouden.
Verspreiding
Het zuidwesten van Costa Rica en het noordwesten van Panama.
Bijzonderheden
Net als veel andere soorten uit het genus Brachyrhaphis een aantrekkelijke soort. De voor dit genus zo kenmerkende zwarte eerste vinstralen van de aarsvin zijn duidelijk herkenbaar.

Eind jaren tachtig was dit één van de vaker gehouden Brachyrhaphis soorten. De laatste jaren treffen we haar niet vaak meer in aquaria van liefhebbers aan. Ondanks hun fraaie kleuren lijken alle soorten uit dit genus wat minder populair te zijn. Mogelijk vanwege het feit dat ze de naam hebben nogal agressief te zijn. Naar mijn idee valt dit nog wel mee. Ze zijn prima samen te houden met andere grotere kortvinnige soorten. De Brachyrhaphis soorten met een bredere rugvin zijn groter en agressiever dan de soorten uit dit genus die een smalle rugvin hebben en ook in groepen leven (bijv. B. roswithae).
Kweek
De mannetjes hebben een interessante balts waarbij ze hun nek over de buikzijde van de vrouwtjes heen en weer bewegen. De kleine jongen worden bij onvoldoende schuilplaatsen meteen door de grotere vissen opgegeten. Een flinke laag hoornblad waaruit de pasgeboren jongen worden gevangen om separaat op te worden gefokt, is een prima manier om deze soort te kweken.
Voedsel
Brachyrhaphis roseni heeft een voorkeur voor dierlijk voedsel. De diepgevroren variant wordt ook zonder problemen gegeten.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl