Heterandria formosa
(Girard, 1859)
Heterandia formosa ♀
Heterandia formosa ♂ & ♀
Tekst
Michael Kempkes & Herman van der Kooy
Foto's
Geen
Geplaatst
25 november 2020
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Grootte
Mannetjes tot 2 cm, vrouwtjes tot 3,5 cm, af en toe zijn er ook vrouwtjes met meer dan 4 cm lichaamslengte.
Temperatuur
Hoge temperatuur tolerantie, van 15 tot 30°C. Het is belangrijk, dat in het aquarium de temperatuur ook varieert, ‘s-nachts en tijdens de winter moet het wat kouder zijn en overdag en in de zomer kan het lekker warm zijn. Dat is ook belangrijk voor de reproductie van deze soort over de generaties!
Verspreiding
USA; het zuidoosten van de staat Carolina; Georgia, Louisiana en Florida. Ook in brakwater komen ze voor.
Bijzonderheden
De late lente en de vroege zomer is het hoogtepunt van de reproduktie. In die tijd kun je bijna dagelijks rekenen op jonge visjes. Sterke vrouwtjes werpen nu in een tijdsbestek van enkele dagen verschillende jongen en daarna nemen ze weer een pauze van enkele dagen. 9 relatief grote jongen op één en dezelfde dag geboren, maar meestal minder, dat komt omdat ook deze soort zijn jongen over meerdere dagen werpt, het zgn. superfoetatie. Kweek is eenvoudig, voldoende schuilplaatsen voor de jongen zijn wel noodzakelijk.

Het is één van de bekendere levendbarende tandkarpers. In een klein aquarium met minimale techniek goed te houden, maar in een groot aquarium groeit de populatie beter en het gedrag van deze bijzondere vissen is in een grote groep het beste te bestuderen.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl