Poeciliopsis infans
(Woolman, 1894)
Poeciliopsis infans
Poeciliopsis infans
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto's
Geplaatst
28 maart 2021
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Grootte
Vrouwtjes tot 7 cm, de mannetjes maximaal 4 cm.
Temperatuur
Rond de 21°C.

De soort komt uit het hoogland van Mexico en een tijdelijk lagere temperatuur is geen probleem.
Aquarium
Zie bijzonderheden
Verspreiding
De soort heeft een groot verspreidingsgebied in centraal Mexico. Ze komt onder andere voor in het Río Grande de Santiago, Río Lerma en Río Ameca stroomgebied en wordt daar aangetroffen op een hoogte tussen de 900 en 1.900 meter. P. infans leeft in stilstaande en langzaam stromend water. In dit gebied leven ook de meeste goodeïden en P. infans wordt dan ook vaak met deze vissen aangetroffen. Ze komt onder andere samen voor met: Alloophorus robustus, Chapalichthys encaustus, Zoogoneticus quitzeoensis, Skiffia multipunctata, en Ilyodon furcidens.
Bijzonderheden
Deze langgerekte levendbarende tandkarper maakt in eerste instantie een kleurloze indruk. Zowel de mannetjes als de iets voller gebouwde vrouwtjes hebben een zilverachtig lichaam. De eerste vinstralen van de rugvin zijn zwart. De mannetjes hebben een lang en puntig toelopend gonopodium; boven de aarsvin van de vrouwtjes bevindt zich een donkere vlek. Op het moment dat de mannetjes in paarstemming komen, laten ze hun fraaie tekening zien. Hun lichaam wordt dan helemaal zwart en de rug- en staartvin worden geel. Ze lijken hierdoor op de nauw verwante en noordelijker levende Poeciliopsis occidentalis.

P. infans is al vaak geïmporteerd. Toch wordt ze niet of nauwelijks over een langere tijd in het aquarium gehouden. De buiten de paartijd niet erg uitgesproken kleuren maken haar ook niet echt tot een aantrekkelijke aquariumvis. Toch is dat niet de enige reden.

In de jaren negentig had ik op een bijeenkomst in Duitsland de soort een keer gekregen en bleek toen niet erg succesvol in het lang in stand houden. Ik kreeg af en toe wel eens een jong, maar eigenlijk niet eens genoeg om mijn eigen populatie te houden. Nu kan het natuurlijk ook minder goed gaan omdat je minder aandacht aan een bepaalde soort steekt. Meestal heb ik toch enkele soorten die ik intensiever in de gaten houd en een aantal andere moeten het doen met een goede verzorging waarbij ik ze niet heel intensief in de gaten houd.

Aangezien ik de soort een aantal jaren niet in de hobby was tegengekomen, heb ik ze in 2009 meegenomen uit Mexico. In het gebied waar de goodeïden leven, kom je ze vaak tegen en ze zijn niet zo moeilijk te vangen. Thuisgekomen kregen ze een eigen aquarium van 70x40x40 cm en ik was vast van plan om nu eens een flinke groep te kweken en ze weer verder te verspreiden onder andere liefhebbers. Ze hadden het meteen prima naar hun zin en al het voer dat ik ze aanbood werd goed gegeten. Als snel zag ik enkele jongen tussen de planten en de mannetjes waren af en toe diepzwart gekleurd met gele rug- en staartvin. Dat ging zo nog enige maanden goed en af en toe zag ik een jong. Niet veel en ik kreeg dan ook de indruk dat de oudere exemplaren de jongen opaten. Dit bracht mij er toe om extra schuilplaatsen aan het wateroppervlak aan te brengen. Maar dit leverde niet meer nakweek op. Het aantal jongen liep eerlijk gezegd terug en de overgebleven jongen bleken ook slecht te groeien. De meegenomen vissen leefden nog wel een tijdje, maar zo verdween mijn groepje P. infans in de loop van een jaar. Het was weer niet gelukt om dit visje te houden en te kweken. Het feit dat de soort nauwelijks beschikbaar is in de hobby, geeft aan dat ik niet de enige ben die moeite heeft met houden van dit visje.
Voedsel
Zie bijzonderheden
Overig
Manfred Meyer geeft in zijn boek aan dat de wildvang dieren vaak geïnfecteerd zijn met parasieten en daarom niet goed te houden zijn. Dat zou natuurlijk kunnen, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat dit met alle in het wild levende vissen het geval is. Misschien toch nog maar eens een keer importeren en kijken of het dan wel lukt.
Literatuur
Geen

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl