Jenynsia sulfurica
AGUILERA, TERÁN, MIRANDE, ALONSO, ROMETSCH, MEYER & TORRES-DOWDALL 2020
Jenynsia sulfurica
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto's
Geplaatst
11 november 2020
Nederlandse naam
Zwavellijntandkarper
Etymologie
Niet aanwezig.
Grootte
De vrouwtjes worden 3 en de mannetjes 2 cm groot.
Temperatuur
Rond de 40°C.

De soort is afkomstig uit een warmwater bron. In hoeverre de vissen op een lagere temperatuur gehouden kunnen worden is nog niet bekend.
Aquarium
Niet bekend.
Verspreiding
De soort is afkomstig uit de zwavelhoudende warmwaterbron Laguna La Quinta in het noordwesten van Argentinië. Ze leeft in de bron en de uitlopen hiervan. De watertemperatuur in deze bronnen is zeer hoog, tussen de 39 en 50°C. In de omgeving stinkt het erg naar rotte eieren wat op de aanwezigheid van zwavel duidt. De nieuwe soort is naar de aanwezige zwavel genoemd.
Bijzonderheden
In vergelijking met de andere soorten uit het genus Jenynsia heeft de zwavel lijntandkarper een grote kop met een slank lichaam en een dikke lip die waarschijnlijk wordt gebruikt om extra zuurstof bij het wateroppervlak op te nemen. In de lengte hebben ze 8 tot 11 vlekken op het lichaam. Aan de buikzijde bevinden zich geen schubben.

De volwassen dieren houden zich meestal op in de diepere deel (meer dan 10 cm diep), met weinig zuurstof en een temperatuur van ruim 40°C. De jongen houden zich in kleine ondiepe poeltjes met een iets lager temperatuur op. In het aquarium geobserveerde vissen vormden scholen in de buurt van het wateroppervlakte. Verder is op dit moment nog niks bekend over het houden en verzorgen van deze soort.

De extreme omstandigheden waarin de soort leeft kunnen een belemmering vormen bij het houden in het aquarium. Dit hoeft echter niet. Zo zijn de grottenpopulaties van de Mexicaanse molly (Poecilia mexicana) in extreme mate aangepast aan hun bijzondere ondergrondse biotoop eenvoudig onder andere omstandigheden in het aquarium te houden en te kweken. Ook de in zwavelhoudende bronnen levende Limia sulphurophila is eenvoudig in het aquarium te houden. Van andere levendbarende tandkarpers die onder extreme omstandigheden leven, zoals Gambusia eurystoma en Poecilia sulphuraria zijn geen aquariumpopulaties beschikbaar. Het is dus afwachten of de zwavellijntandkarper zich al dan niet aan het aquariumleven aan kan passen. De soort moet eerst nog voor aquariumliefhebbers beschikbaar komen.

In de nabijheid leeft een andere lijntandkarper Jenynsia alternimaculata in niet zwavelhoudende stroompjes. Of de soorten nog onderling kunnen kruisen of inmiddels zo ver uit elkaar staan dat kruisingen niet meer voorkomen, is niet onderzocht. Het is dan ook niet bekend of genenuitwisseling tussen de twee soorten plaatsvindt.
Kweek
Niet bekend.
Voedsel
Niet bekend.
Literatuur
Geen

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl