Limia nigrofasciata
Regan, 1913
Limia nigrofasciata ♂
Limia nigrofasciata ♂ & ♀
Limia nigrofasciata ♂
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto
Geplaatst
19 april 2020
Nederlandse naam
Bultrug Limia
Grootte
De grootte varieert. De meeste aquariumstammen hebben een maximale lengte van 5 cm. Sommige wildvang stammen worden groter en vooral forser.
Temperatuur
23-26°C.
Verspreiding
De bultrug Limia is net als een aantal andere Limia-soorten afkomstig uit het Miragoâne meer in Haïti. Ze komt op verschillende plaatsen in dit meer, één van de grootste meren in de Cariben, voor. Medebewoners zijn onder andere Gambusia hispaniola, Limia ornata en Gambusia beebei. Tot de waterplanten in dit gebied behoren waterlelies, hoornblad en waterhyacint.
Bijzonderheden
Limia nigrofasciata heeft als opvallendste kenmerk de 7 tot 12 donkere dwarsstrepen op het lichaam. Deze zijn bij beide geslachten goed zichtbaar. Het geslachtsonderscheid is eenvoudig vast te stellen. De mannetjes hebben een tot gonopodium omgevormde aarsvin, een hogere rugvin met een duidelijke zwarte zoom en worden daarnaast op latere leeftijd hoger gebouwd. Vlak achter de kop begint zich een hoge bochel te ontwikkelen. De vrouwtjes blijven duidelijk voller en breder van vorm.

Bij de aquariumstam van deze soort komen we vaak exemplaren met een goudgele buik tegen. Mogelijk dat deze kleur is ontstaan door hybridisering met Limia tridens. De soorten uit het genus Limia kruisen onderling eenvoudig en om dit te voorkomen moeten ze niet samen in hetzelfde aquarium worden gehouden. Ook met de verwante molly’s kunnen snel hybriden ontstaan.

De bultrug Limia is één van de eerste wildvormen van de levendbarende tandkarpers die we binnen Poecilia Nederland in het begin van de jaren tachtig hadden. Ook nu is deze aantrekkelijke soort nog steeds aanwezig.

De verzorging van deze vredelievende vis is eenvoudig. Het zijn alleseters die goed samen kunnen worden gehouden met andere rustige vissen van ongeveer gelijke grootte. Ze voelen zich het beste op hun gemak in een groep in een aquarium waarin plantengroepen als schuilplaats kunnen dienen. Aan de samenstelling van het aquariumwater worden geen bijzondere eisen gesteld. Enige waterbeweging in combinatie met het regelmatig verversen van een deel van het water bevordert het welzijn.
Kweek
Hoewel de kweek niet uitgesproken moeilijk is, vraagt ze toch wel enige aandacht. In een goed beplant aquarium blijft meestal wel een aantal jongen over. Dit is echter niet altijd het geval en dan is het nodig om drachtige vrouwtjes in een apart aquarium onder te brengen. Afhankelijk van de grootte kan een vrouwtje tot 50 jongen van ongeveer 1 centimeter grootte werpen. De jongen zijn eenvoudig op te fokken met diverse soorten klein voer. De vrouwtjes werpen om de 4 tot 6 weken jongen. De jongen zijn na ongeveer een half jaar geslachtsrijp. Het kan nog wel een jaar langer duren voordat de mannetjes helemaal uitgegroeid zijn en hun hoge lichaamsvorm krijgen.
Voedsel
Het zijn alleseters.
Overig
De bultrug Limia is een aantrekkelijke vis die de moeite van het houden waard is. Ze worden ook af en toe in de reguliere aquariumhandel aangeboden.
Vijver
Deze soort kan gedurende de zomermaanden niet buiten in de vijver worden gehouden.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl